Новини

Ето кои са победителите в литературния конкурс „Младежта е съкровището на човечеството”

Ръководството на Професионална гимназия „Професор доктор Асен Златаров” във Видин награди победителите в организирания национален литературен конкурс за есе, поезия и проза на тема „Младежта е съкровището на човечеството”.

Събитието е част от инициативите, посветени на отбелязването на 60-годишнината на видинската гимназия. На 29 март 1963 година е подписана заповедта за създаване на видинското учебно заведение, тогава с името Техникум по каучук и пластмаси, а днес –  Професионална гимназия „Професор доктор Асен Златаров”.

Конкурсът бе посветен на българския учен и писател професор доктор Асен Златаров, патрон на училището. Той бе на тема „Младежта е съкровището на човечеството”, като в него се включиха ученици от професионални гимназии от различни градове на страната, сред които Дряново, София, Пловдив, Русе, Кърджали. Литературният конкурс бе в две възрастови групи – 8-10 клас и 11-12 клас, като целта бе да се предостави възможност на учениците да създадат авторски произведения и да се провокира творческия потенциал и литературното мислене на младежите. В първа възрастова група в категория есе победител стана Мария – Антония Станимирова от Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов” от Дряново. В жанр „Поезия” първото място си спечели осмокласничката Ема Каракашева от Професионална гимназия по телекомуникации – София. Денис Тодоров от видинската професионална гимназия „Професор доктор Асен Златаров” бе отличен в жанр „Проза”. Във възрастова група 11-12 клас в жанр Поезия на първо място в литературния конкурс се класира Наталия Пеева от Професионалната гимназия по екология и биотехнологии в София. В жанр „Проза” безспорен фаворит в тази възрастова група бе Памела Минковска от 12 клас на Професионалната гимназия по телекомуникации от град София. Във възрастова група 11-12 клас в жанр „Есе” първото място си завоюва Мария Арабска от Професионалната гимназия по механотехника – Пловдив.

По време на пресконференцията официално бе представена и програмата за предстоящите чествания по повод 60-годишнината на видинската гимназия. Повече за поредицата от инициативи може да разберете от следващите ни репортажи.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.